ReCraft

Mette Lundstads strikkehistorie

Mette Lundstad strikker

Mette Lundstad er den anden ejer af ReCraft. Hun er uddannet pædagog, og tekstilformidler. Hun har arbejdet i en del strikkebutikker i København, men er vendt hjem til Odense og har bloggen og webshoppen Knitnite. 

Mette er  strikkedesigner, elsker Instagram og hele det skønne strikke community der findes der.  

Den rytmiske kliken af strikkepinde, lækkert garn mellem fingrene, en serie på Tv´er og duften af kaffe i stuen. Se for mig er, det en helt fantastisk aften. Det er den måde, hvor jeg både slapper af, får nye ideer og lader op til endnu en dag. Og nyder, nyder at sidde, skabe, at gennemskue kringlede opskrifter og se nye smartere metoder at gøre ting på.

Det er alt sammen noget der sker, når vi sætter os med pindene, garnet og en god serie – en eller anden form for kreativ magi.

Sådan lærte Mette at strikke: 

Jeg lærte, at strikke forskellige steder. Jeg lærte først, at strikke af min mormor. Hun var et af de mest kreative mennesker, jeg har kendt. Både generelt i livet, men især indenfor håndarbejde. Hun kunne alt, brodere korssting, udtrækssting, hækle og så strikkede hun. 

Hun var et barn af verdenskrigen, og voksede op under trange kår, så hun var også noget af det mest kreative med mad, genanvendelse og igen håndarbejde. 

Jeg glorificerer hendes liv lidt, for det har ikke været af lyst, at hun har genbrugt og lært så mange ting. Det har været fordi, livet på landet på Fyn, var vildt hårdt og pengene var knappe. 

En af mine yndling ting, at lave hos min mormor, da jeg var barn, var at gå op på loftet. Og åbne hendes skab med kjoler. Hun havde et stort dobbeltskab, fyldt med hjemmesyede kjoler, som hun selv havde syet til alle store begivenheder i hendes liv. Det var både historie og minder spundet ind i sømmen, similisten og polyester. 

Noget af mit mest skattede julepynt, er noget hun har strikket, hæklet og broderet. 

Sådan lærte Mette også at strikke 

Jeg lærte også at strikke i skolen. Vi havde håndarbejde, med en meget sur, meget streng og ikke særlig pædagogisk lærer. 

En af de ting, jeg er mest ked af, er hvor lidt de kreative fag fylder i vores skoleliv. Og at man næsten ikke bliver præsenteret for dem. De gange, jeg opsøgte de kreative fag, var det med beskeden om, at det var svært og helt umuligt at leve af. Men vores samfund har brug for nogen, der tænker anderledes, bruger andre materialer og som husker vores traditioner, og holder håndarbejdet ved lige. 

Ellers mister vi det, og bliver historieløse på dette område, der tidligere fyldte så meget i de danske hjem. Jeg tror, en af grundenene til, at jeg strikker, er helt sikkert fordi, jeg har set min mor og min mormor gøre det. For mig ligger der en ære i, at jeg kan det samme, og at det binder os samme, selv om det er mange år siden, at min mormor døde. 

Mette Lundstad i Skibhus sweater

Mette lærte at strikke igen

Da jeg var teenager, og jeg var en helt umulig en af slagsen, lærte jeg at strikke igen. Denne gange af min mor. Jeg strikke et par sokker, med hæl og det hele. Det kostede både en masse skænderier og et par sokker. For jeg ville ikke lytte til hende, og mine masker løb og sokken blev aldrig noget man kunne bruge. Men de var grå, og jeg husker tydeligt, hvordan det var at være teenager, og nederlaget over at de ikke kunne bruges. Men idag, når jeg taber en maske, bliver den samlet op med det samme.  

Og så har jeg strikket lige siden

Da jeg var i 20´erne tog jeg strik op igen. Jeg startede småt med håndledsvarmere og en cardigan med smock mønster. Yes mit første rigtige projekt, var en cardigan med smock mønster, strikkede på pind 3,5 i alpaka. Jeg har den stadig. Og derefter var der ikke nogen vej tilbage, strik har fyldt min hverdag lige siden, både for sjov og som professional. 

Jeg vender mig mod strik, og de rytmiske klik med strikkepinden, når verden er lidt hård. Når der er for mange bolde i luften eller når jeg har store ting der skal bearbejdes. Så er der ikke noget bedre, end at strikke ret i mange timer, mens man kigger ud i luften, eller genser ”pride and prejudice” for Gud ved hvilken gang. 

Men jeg vender mig også mod strik, når jeg skal udfordre min hjerne, når jeg skal skabe noget og når jeg koncentrere mig. Der er ikke noget som et svært strikketøj, til at få alle hjernecellerne på arbejder. 

Men mest brug jeg strik til at slukke min trang til at skabe, til at nørde og til at være sammen med de skønneste mennesker som strikke communityet byder på. 

Del her

Relaterede blogposte

Mette Lundstad og Anne Bagger holder deres app

ReCraft

ReCraft skabt af kærlighed til garn genbrug

Sammen har Mette og Anne skabt appen “ReCraft” hvor du kan sælge og købe garnrester

Download
nyheder
mere om os